Congrès mondial de l'agriculture biologique - OWC 2021

OWC 2021

Congrès mondial de l'agriculture biologique - OWC 2021

06 septembre 2021

Rennes (35) / En ligne

INRAE est partenaire de l'organisation de l'OWC 2021. 52 présentations (orales ou posters) de chercheurs et chercheuses INRAE seront proposées pendant l'événement et METABIO y organise un atelier.

33 présentations recensées (orales ou posters) de chercheurs et chercheuses INRAE seront proposées au cours de l'événement (cf tableau en bas de page). Plus d'informations à venir sur la présente page.

METABIO propose un atelier "HOW FAR CAN ORGANIC FOOD AND FARMING DEVELOP?" (OWC-STA-292) (date et horaire à venir), dont l'objectif est de mettre en commun la représentation des acteurs du changement d'échelle de l'AB et de discuter des leviers pour accompagner ce changement. Cet atelier est destiné à une diversité d'acteurs répartis dans une diversité de pays. L'inscription à l'atelier devra être faite en amont ; nous vous en ferons la communication sur cette page et dans une prochaine lettre d'information. 

Consultez aussi le pré-programme de OWC 2021. (les 6 et 7 septembre sont consacrés à des visites de terrain et des pré-conférences)

INRAE co-organise également des événements à Rennes et ses environs

  • Lundi 6 septembre. Visite de champs de démonstration INRAE/ITAB à La Prévalaye (Rennes), à la ferme de La Lesnelay (Chavagne, 35) et dégustation co-organisée par Chav'Amap (CSA local). En prenant pour exemple la carotte et le sarrasin, la visite explore l'intendance des semences à la ferme, la sélection des plantes et les méthodologies d'évaluation culinaire, y compris la dégustation. Une vidéo de la visite sur le terrain sera fournie aux participants en ligne.
  • Mercredi 8 et jeudi 9 septembre. À 200 mètres du lieu du congrès, la place des Lices de Rennes accueillera un archipel d’initiatives autour de l’agriculture et de l’alimentation biologiques, paysannes et diversifiées mais aussi autour du respect de l’environnement : nature, habitat, mobilité… www.voyageenterrebio.org/les-lices-aux-tresors

Forum

Orateur

 

Titre

Science

PENVERN

Servane

Farmers Appreciation and Management of Functional Functional Biodiversity in Organic Apple Orchards

Science

BENOIT

Marc

How Could Livestock Farming Maximize Organic Production at a Global Scale?

Science

BERNICOT

Marie-Hélène

Organic Seeds and Varieties in France: An offer to Be Developed.

Science

DESCLAUX

Dominique

Agroforestry - Organic - Participatory
How to Cluster these Terms in A Plant Breeding Program?

Science

DURANT

Daphné

Rummaging at the Bottom of the Box: Revisiting the Use of Reeds on Organic Farms in the Atlantic Marshes

Science

FIRMAT

Cyril

Selecting for Landrace-Like Populations: Insights from a Collaborative Project on Forage Crops

Science

GAUDARE

Ulysse

A Global Meta-Analysis about Organic vs Conventional Livestock Production

Science

GIDENNE

Thierry

A New Simplified Performance Referencing System Adapted to Organic Rabbit Farming

Science

ROINSARD

Antoine

Steroidome and Metabolome Analysis in Saliva from Immature to Pubertal Gilts to Identify Potential Biomarkers of Receptivity to Boar Effect

Science

HELLEC

Florence

Nurse Cows For Young Calves: Analysis of A Bottom-Up innovation in Organic Dairy Farming

Science

JOANNON

Alexandre

Diversity of Wheat Crop Management from Conventional to Organic Farming: Socio-Economic and Ecological Assessment.

Science

PENVERN

Servane

Shared Research Questions on Soil Quality in Organic Farming Systems

Science

BONNEFOUS

Claire

Organic Pig and Poultry Production: What are the Animal Welfare Challenges?

Science

LOCONTO

Allison

Institutional Innovations for Organic Agriculture in Africa

Science

MARTEL

Gilles

Evaluating the Level of integration Between Livestock and Crops on Farms to Promote the Benefits of integrated Farming

Science

PERRIN

Augustine

Resilience Along the Organic Dairy Cattle, Sheep and Goat Farms and Sectors

Science

MOREL

Kevin

Digital Technology to Support Organic Growers? Mesclun: A Web App to Help Designing Complex Organic Vegetable Production

Science

MOUTIER

Nathalie

Are the Traits of Wheat and Pea Cultivars in Sole Crop Predictive of their Behavior in Mixtures? Consequences For Advisors and Breeders

Science

VAN DER WERF

Hayo

Using Life Cycle Assessment to Assess and Improve the Environmental Performance of Organic Production Systems

Science

OLLIVIER

Guillaume

Organic Food and Farming Scaling: A Search Strategy to Identify Relevant Literature

Science

PERRONNE

Rémi

Low incidence of Fusarium in Organic Farming on Bread Wheat Grains Over A 13-Year Period

Science

PUECH

Thomas

Design of An Agri-Food System on the Mirecourt Territory : Articulation Between Technical and Food Logics

Science

SIMON

Sylvaine

Co-Design of Agroecological Temperate Fruit Tree Systems: Approach, Tradeoffs and Outputs

Science

VAN FRANK

Gaëlle

Evaluation of Population-Varieties Developed Within A Wheat Participatory Breeding Program in France: Performances, Diversity, Stability and Adaptation

 

Culture

CHABLE

Veronique

L'”Université Du Vivant", A French Collective initiative to Foster the Roots of Organic Movements and to Recognise the “Artisans of the Living”

Culture

BELLON

Stéphane

A Moot in A Mooc on Organic Agriculture: the Issue of ‘Price of Organics’

Culture

POUTEAU

Sylvie

Crop Welfare: How to Mitigate the Animal-Machine Footprint on Agriculture?

Farmers’ & Advisors’ 

MORINEAU

Jacques

Le Gaec Ursule: agroecologie, agriculture biologique, autonomie et productivité conjuguées depuis plus de 20 ans

Stakeholder

COLLIN

Anne

The Multi-Actor Ppilow European Project: A Participative Approach to Co-Build innovations For Welfare Improvement in Organic Pig and Poultry Farms

Stakeholder

ROLLAND

Bernard

A Cooperative Original Experience to Improve Winter Bread Wheat Organic Breeding Strategies

Supply & Value chain

FARDET

Anthony

Ultra-Processing Also Negatively Affects Organic Foods: Which Solutions?

Supply & Value chain

HARLÉ

Olivier

How Lactic Acid Bacteria Can Improve Organoleptic Properties of Plant-Based Food Through Fermentation?

Supply & Value chain

VILLARD

Annelise

Minor Cereals Process on Farms, in the Ouest of France: Participatory Research

Contact: changeMe@inrae.fr

Date de création : 04 juillet 2023